Kitchen remodel creates four seasons space

0
After

After

ORIGINAL KITCHEN: Originally built in 1982, this home is located on the first lot sold on Geist Reservoir. The current owners are the original homeowners, and the husband is a retired local custom homebuilder.

WHY REMODEL? The original kitchen was U-shaped and fit into a narrow space with a breakfast area. French doors led to a three-season porch overlooking the water. The homeowners felt it was time to remodel the space and to convert the porch into a four-season sunroom. “Floor plans have changed,” said the homeowner. “It used to be that there were more walls. Everything is more open now. Also, the original kitchen was nearing the end of its life, and we were tired of the oak cabinets. We also felt that we would get more use out of a sunroom than a porch.”

NEW SUNROOM SPACE WITH BUMP OUT: The goal of the design was to create an open floor plan for the kitchen area. The plans called for removing the porch and building a sunroom addition fully open to the remodeled kitchen. Visual access to the water was a priority as well. The sunroom was cantilevered off the original foundation walls, as its footprint was larger than the original porch. All new framing was required, and large windows were installed. A wood beam spanned the new opening from the kitchen to the sunroom.

Before

Before

FINAL RESULT: As a former custom homebuilder, the homeowner had an eye for the details. “We wanted cherry cabinets and a more traditional style. We really like the granite we chose, as it blends with the cabinets yet it is light. With all of the windows being on one side of the room, dark countertops would have been too dark. The tile design over the range works well too. Our favorite part of the remodel is the sunroom. We use it all the time, and we are enjoying our view more.”

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.